Tjäna pengar på att blogga – Olika vägar

Att det finns personer som lever på att blogga är ingen hemlighet. Men hur tjänar de sina pengar? Det finns flera olika vägar att gå och vilken som är bäst beror främst på vad för slags blogg man har samt hur många besökare som kommer till bloggen dagligen. Här är några av de vanligaste vägarna att gå.

  • Reklambanners. Detta passar i stort sett enbart hos de som har ett stort antal besökare per dag. Annonsören betalar då för en annonsplats likt de kan göra i en dagstidning. Man betalar olika mycket beroende på annonsen storlek, var på bloggen den är samt hur länge annonsen ligger uppe.

  • Riktade inlägg. Det är inte ovanligt att företag kontaktar bloggare och ber de skriva om deras produkter. I utbyte får bloggaren produkten eller pengar. Det är då bloggaren som skriver men inlägget ska lyfta fram (inte nödvändigtvis positivt) produkten. Ett företag som förmedlar kontakt mellan företag och bloggare i detta syfte är Blogvertiser.

  • Länkord. Ett företag som erbjuder bloggare att jobba med ”länkord” är Bloggerfy. Det som sker är att man lägger in en kod som läser av all text som skrivs på sidan. Vissa av orden blir då automatiskt understrukna och länkar. Om någon klickar på dessa länkar betalas det ut en ersättning per klick.

  • Adsense. Googles annonsprogram Adsense betalar även det per klick som besökarna gör. Men reklamen är i annonsformat. Fungerar bäst med många besökare.

  • Affiliate. Här kan bloggaren välja att antingen ha reklambanners eller länkar i text. Om en besökare klickar på annonsen/textlänken kommer personen till en e-butik. Om sedan köp genomförs får bloggaren procent på hela inköpet. Det finns även affiliate som betalar per klick på annonsen eller att för varje person som skriver upp sig för nyhetsbrev m.m. Men det vanligaste är provisionsbaserad ersättning på köp