Starta en blogg

Funderat på att börja blogga? Då är du inte ensam. Det finns tusentals bloggar i Sverige. Allt från smala intressebloggar till mer allmänna och personliga. En del bloggar bara för att träna på att skriva och formulera sig men den största skaran bloggare gör det för att få läsare. Skulle det inte finnas läsare skulle det vara extremt få bloggare som skulle fortsätta med sin verksamhet. Så för att nå dit bör man lägga grunden från början.

Vad är ditt mål?

Den som bestämt sig för att börja blogga bör fundera över vad målet med bloggen är. Många starta upp en blogg och skriver om allt möjligt men utan att ha någon större tanke på var man vill. Den som inte vet målet – kommer inte heller att nå det. Är det att få många läsare? Få vissa speciella läsare? Att förmedla ett speciellt budskap eller bara bjuda på dina egna tankar?

Hur ska du marknadsföra den?

Visserligen är det viktigt att först bygga upp en rejäl blogg med ett flertal inlägg innan man marknadsför den, men att redan tänka från början hur marknadsföringen ska ske skapar en bra bas att stå på. En väg är att byta länkar med andra bloggare. En annan väg är att förmedla att bloggen uppdaterat sig på sociala medier. I detta fall är det smart att se över hur detta kan ske. Vilka hashtags ska användas på twitter för att nå de personer som har rätt intresse? Ska du marknadsföra din blogg via din egen Facebook eller skapa en ny profil? Är till och med inläggen så intressanta att de går att dela på LinkedIN?

Vad ska den handla om?

Detta är en självklar fråga men som förhållandevis många glömmer att reflektera över. Många svarar ”jag ska skriva om mitt liv”. Det kan vara intressant. Om man har ett intressant liv eller om man har ett mycket intressant sätt att skriva. Men det kan också bli väldigt långtråkigt och intetsägande. Vad är det som gör att din blogg sticker ut? Vad är du skriver om som andra vill läsa?