Att välja plattform

När man startar en hemsida eller blog så måste man, även om det kan tyckas vara tråkigt, tänka på tekniken. För även om man inte själv är tekniskt så är valet av teknisk plattform och var sajten skall ligga något som kommer påverka både dig och din blogs besökare en lång tid framöver.

Gratislösningar

Om man är helt ny som bloggare så är det absolut enklaste man kan göra att helt enkelt gå via en färdig gratistjänst som till exempel Wordpress.com. Med detta tappar du dock en hel del frihet både när det kommer till design och hur du kan monetärisera din blog. Ofta så sätter de som äger plattformen själv upp reklam på din sajt som du inte får betalt för.

Plattform

Om man känner att man vill ha lite mer kontroll eller en mer säker lösning så finns det många alternativ. Om man vill så kan man själv skaffa ett avtal med en hostingtjänst och sätta upp hemsidan där. Detta kräver dock förhållandevis stor kompetens från din sida och är inte det bästa alternativet för nybörjare.

Den kanske mest balanserade lösningen är att använda sig av en plattform som är administrerad och skött precis som gratisalternativen fast med funktioner och stöd som man där inte får. Det finns till exempel ett svenskt alternativ som heter Sitedirect och erbjuder cms för administration av allt från enkla hemsidor till avancerade e-butiker.

Hosting

Vill man själv engagera sig i hostingen så är det första steget att skaffa sig ett konto på något webbhotell. Här finns det stora variationer i både kvalitet och pris så det gäller att hålla ögonen öppna. När hemsidan har vuxit en del och besökarna börjar ramla in i större mängder så kan det till slut börja bli dags att titta på att hyra en egen server.